Back

Article

Bitcoin nÄr all time high och Bitcoin halveringen Àr runt hörnet

article

Written by Virtune

Virtune

Published

2024-04-08

Bitcoin nÄr all time high och Bitcoin halveringen Àr runt hörnet


Bakgrund


Bitcoin skapades 2009 av en person eller grupp som gick under pseudonymen Satoshi Nakamoto. En av de grundlÀggande principerna i Bitcoins design Àr en begrÀnsad total tillgÄng pÄ 21 miljoner coins. För att nÄ detta mÄl infördes halveringen som en del av kryptovalutans monetÀra policy. Den första halveringen intrÀffade 2012, följt av ytterligare halveringar 2016 och 2020. Vid varje halvering minskas blockbelöningarna som sÄ kallade Bitcoin-miners mottar för sitt arbete med att sÀkra nÀtverket och bearbeta transaktioner. Bitcoin miners Àr individer eller företag som anvÀnder specialiserad hÄrdvara för att lösa komplexa matematiska problem, en process som krÀvs för att verifiera och registrera Bitcoin-transaktioner. Genom att göra detta bidrar de till nÀtverkets sÀkerhet och funktion. Som belöning för deras arbete fÄr de nyutgivna bitcoins. Denna process kallas "mining" och Àr avgörande för att skapa nya bitcoins och för att sÀkerstÀlla transparens och sÀkerhet i Bitcoin-nÀtverket.Bitcoin-halveringen Àr en hÀndelse som infaller ungefÀr vart fjÀrde Är och innebÀr att belöningen som miners fÄr för att verifiera och lÀgga till nya transaktioner i blockkedjan halveras. Denna mekanism Àr inbyggd i Bitcoins kod för att begrÀnsa tillförseln av nya bitcoins och dÀrmed motverka inflation. Halveringen Àr en av de mest betydelsefulla hÀndelserna inom kryptovalutavÀrlden, inte bara pÄ grund av dess direkta pÄverkan pÄ miners, utan ocksÄ för dess potentiella lÄngsiktiga effekter pÄ Bitcoins pris och den bredare kryptoekonomin.Nedan sammanfattar hur mÄnga Bitcoins som belönas per block (vilket sker ungefÀr var 10:e minut) före och efter varje halvering:


Före 2012 halveringen: 50 BTC per block.


Efter 2012 halveringen: 25 BTC per block.


Efter 2016 halveringen: 12,5 BTC per block.


Efter 2020 halveringen: 6,25 BTC per block.


Efter 2024 halveringen (kommande): 3,125 BTC per block.


Varför Àr halveringen viktig?


Halveringen leder till att tillförseln av nya bitcoins gradvis minskas vilket fungerar som en form av inflationsskydd. Det skiljer sig frÄn traditionella fiatvalutor, dÀr centralbanker kan trycka pengar obegrÀnsat, vilket kan leda till inflation.


Historiskt har halveringarna varit följda av signifikanta prisuppgĂ„ngar pĂ„ lĂ„ng sikt. Även om det finns flera faktorer som pĂ„verkar Bitcoins pris, ses halveringarna som en katalysator för prisuppgĂ„ngar genom att de minskar tillförseln av nya bitcoins pĂ„ marknaden.


Halveringen bidrar till att sĂ€kra nĂ€tverket över tid. Även om miners belöning minskar, kan en ökning av Bitcoins pris kompensera för detta. Det motiverar miners att fortsĂ€tta sitt arbete med att sĂ€kra nĂ€tverket. Halveringen minskar miners inkomster över natten, vilket kan leda till att mindre lönsamma miners tvingas stĂ€nga ner sina verksamheter. I tiden runt en halvering kan marknaden uppleva ökad volatilitet. Investerares och spekulanters förvĂ€ntningar inför hĂ€ndelsen kan leda till prisfluktuationer.


Bitcoin-halveringen fortsÀtter att vara en central hÀndelse i kryptoekonomin. Den pÄminner om den begrÀnsade tillgÄngen pÄ bitcoins och hur detta skiljer digitala valutor frÄn traditionella valutor. Samtidigt som den bÀr med sig vissa utmaningar, anses halveringen överlag ha en positiv effekt pÄ Bitcoin-ekosystemet genom att frÀmja lÄngsiktig hÄllbarhet och vÀrdeökning. NÀsta halvering förvÀntas bli lika noggrant observerad som de tidigare, med vÀrldens ögon riktade mot Bitcoins fortsatta utveckling.


Hur investerar man i Bitcoin i Sverige?I Sverige har vi ett svensk alternativ som motsvarar ETF:erna i USA, vid namn Virtune. Deras produkter Àr 100% fysiskt backade av underliggande kryptovaluta med högsta institutionella sÀkerhetsnivÄ och noterade hos Nasdaq Stockholm. Produkterna gÄr att handla pÄ Avanza, Nordnet och Handelsbanken och bolaget har som mÄl att bli den största kapitalförvaltaren i Norden inom kryptotillgÄngar.


Virtune har gÄtt den lÄnga och regulatoriska vÀgen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att produkterna Àr fysiskt backade innebÀr att de förvarar underliggande kryptovaluta Ät dig, hos Coinbase med högsta institutionella sÀkerhetsgrad. Du kan lÀsa mer om deras produktutbud hÀr: https://www.virtune.com/sv/product


Produkter tillgÀngliga att investera i nu:


Virtune Bitcoin ETP


Virtune Staked Ethereum ETP


Virtune Crypto Top 10 Index ETP


Virtune Chainlink ETP


Virtune Staked Polkadot ETP


Virtune Arbitrum ETP


Marknadsföring frÄn Virtune AB. Kryptoinvesteringar Àr förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsrÄd. Investeringar görs pÄ egen risk. VÀrdepapper kan öka eller minska i vÀrde, det finns ingen garanti att man fÄr tillbaka investerat kapital. LÀs prospekt, KID, villkor pÄ www.virtune.com