Back

News

Vad Àr en Bitcoin ETF

article

Written by Virtune

Virtune

Published

2024-04-29

Vad Àr en Bitcoin ETF


Innan vi djupdyker i vad en Bitcoin ETF Àr, lÄt oss först gÄ igenom hur en ETF fungerar. ETF stÄr för Exchange Traded Fund, vilket Àr en typ av investeringsfond som handlas pÄ börsen, precis som aktier. En ETF Àger underliggande tillgÄngar (som aktier, obligationer, guld, eller till och med Bitcoin) och delar upp Àgarskapet i dessa tillgÄngar i andelar som investerare kan köpa och sÀlja. Det fantastiska med ETF:er Àr att de kan kombinera fördelarna med diversifiering av en fond med det enkla sÀttet att handla, lika enkelt som en aktie.


En Bitcoin ETF Àr en fond som istÀllet för att Àga traditionella investeringstillgÄngar som aktier eller obligationer, Àger Bitcoin. MÄlet med en Bitcoin ETF Àr att ge investerare exponering mot priset pÄ Bitcoin, utan att de behöver köpa och förvara sjÀlva kryptovalutan direkt. Det innebÀr att du kan investera i Bitcoin genom att köpa andelar i ETF:en pÄ en vanlig börs, precis som du skulle köpa aktier i ett företag.


Fördelarna med en Bitcoin ETF Àr att du inte behöver hantera komplexiteten av att köpa och förvara Bitcoin sjÀlv. ETF:er övervakas av finansmyndigheter, vilket ger en extra sÀkerhetsnivÄ och du kan köpa och sÀlja andelar i en Bitcoin ETF via din traditionella vÀrdepappersdepÄ. En ETF andel kommer alltid att representera en viss andel Bitcoins, och emittenten bakom Bitcoin ETF:erna behöver sÄledes kontinuerligt köpa Bitcoins för att sÀkerstÀlla att varje ETF andel Àr backad av motsvarande andel i faktiska Bitcoins.


Genom en enda transaktion kan du fÄ exponering mot Bitcoins prisrörelser, vilket kan vara en del av en bredare investeringsstrategi.


Trots fördelarna, Àr det viktigt att vara medveten om att investering i en Bitcoin ETF, liksom alla investeringar i kryptovalutor, innebÀr risker. Priset pÄ Bitcoin Àr volatilt, vilket betyder att vÀrdet pÄ din investering kan gÄ upp och ner kraftigt.


I Sverige kan man inte köpa Bitcoin ETF:er, dÀremot finns det alternativ som Bitcoin ETP:er och ETN:er som finns tillgÀngliga att handla som en vanlig aktie pÄ börsen. Ett exempel Àr Virtune, ett svenskt bolag som har Bitcoin ETP:er noterade pÄ Nasdaq och som Àr 100% fysiskt backade. De har gÄtt den lÄnga och regulatoriska vÀgen för att kunna ta fram kvalitativa produkter. Att deras produkter Àr fysiskt backade innebÀr att dom Àr vÀldigt lika dom amerikanska Bitcoin ETFerna och att de förvarar underliggande kryptovaluta Ät dig dÀr varje ETP andel motsvarar en viss andel Bitcoins som förvaras hos Coinbase med högsta institutionella sÀkerhetsgrad. Deras produkter handlas bland annat hos Avanza och Nordnet och du kan lÀsa mer om hur deras Bitcoin ETP fungerar hÀr: https://www.virtune.com/sv/product/bitcoin


Produkter tillgÀngliga att investera i nu:


Virtune Bitcoin ETP


Virtune Staked Ethereum ETP


Virtune Crypto Top 10 Index ETP


Virtune Chainlink ETP


Virtune Staked Polkadot ETP


Virtune Arbitrum ETP


Marknadsföring frÄn Virtune AB. Kryptoinvesteringar Àr förknippat med hög risk. Virtune ger inte investeringsrÄd. Investeringar görs pÄ egen risk. VÀrdepapper kan öka eller minska i vÀrde, det finns ingen garanti att man fÄr tillbaka investerat kapital. LÀs prospekt, KID, villkor pÄ www.virtune.com